Daug plovo
pozherukas
Praėjusį savaitgaly, teko garbė viename renginyje gaminti plovą. Daug plovo. Girdėjęs, kad uzbekai turi ir 400ltr. kazanus. Aš deja kazano tokio neturiu, bet gavau 60ltr. 'nieržaveikos' puodą. Ir turėjau tris pagalbininkus: du prie plovo, vieną prie laužo :).


Ingradientai:
1. Ryžiai plikyti - 15kg.
2. Morkos - 8kg.
3. Svogūnai - 10kg.
4. Mėsa kiauliena (iškaulyta mentė) - 16kg.
5. Aliejus - 5ltr.
6. Česnakai - 15vnt.
7. Citrinos - 10 vnt.
8. Druska - trys žiupsniai
9. Kuminas - trys žiupsniai
10. Raugerškis - pora žiupsnių
11. Ciberžolė - žiupsnis
Kadangi alkanų burnų buvo virš 200, dėti mėsą dideliais gabalais, nebuvo prasmės, nes pagaminus, reiktų tuos karštus didelius gabalus pjaustyti, didelei miniai laukiant. Tai supjausčiau nedideliais gabaliukais, panašiai 1.5cm kubiukais. Ir apkepiau nedidelėmis porcijomis, panašiai po 1.5 kg., nes iškart visus sudėjus, neužteks puodo ir riebalų karščio - mėsa nekeps, o tušinsis, o tai netinka. O mažom dozėm, gerai pakaitintame 3ltr aliejaus  (oven'e 8 ltr.), per gerą val. buvo apkepta visa mėsa iki traškios plutelės. Kažkas panašaus kaip friturinė gavosi. Toliau riebalus perpyliau į didįjį puodą ir sudėjau supjaustytus svogūnus, apkepus iki auksinio atspalvio, sudėjau morkas, apkepiau morkas tiek kiek pavyko, t.y. kol nepradėjo degti svogūnai. Sudėjau mėsą, užpyliau kibiru verdančio vandens, kurį viriau atsilaisvinusiame oven'e. Sudėjau pusę druskos. Vėliau užpyliau dar vienu vandens kibiru. Zervakas virė gerą pusvalandį. Su malonumu būčiau viręs ir ilgiau, bet armija alkanų privertė trumpinti procesą. Į pabaigą sudėjau likusią druską, prieskonius ir supjaustytas citrinas.


Sudėjau perplautus ryžius, nemaišydamas su zervako ingradientais. Padariau maksimalią ugnį, kad visi riebalai sukiltų į viršų, kurie vėliau senkant vandeniui susigers į ryžius. Vėliau ugnį sumažinu iki minimumo. Kai viršutiniai ryžiai pradėjo minkštėti - nuėmiau nuo ugnies ir padėjęs ant pagalvės sudėtų lentų apvyniojau senais adijalais ir užbaigiau, ant aukšto dulkėjusiu plunksniniu patalu (aukščiau fotkėje už stalo, dešiniau pagalbininko, matosi mėlyno miegmaišio fragmentas). Vienžo plovui buvo šilta :) Po gero pusvalandžio perdėjom į kitą didesnį emaliuotą puodą, permaišiau su irklo dydžio mentele. Tada įkrikštinus du kolegas į plovininkus, plovas buvo išdalinta peralkusiai miniai. 
...ir aš ten buvau, plovą valgiau, sultis gėriau, nieko burnoj neturėjau...
p.s. kai susirinksiu fotkes - daugiau jų sudėsiu

Plovas be mėsos
pozherukas
 Kas yra būtina plove, be ko jis jau tampa ne plovas? Pasirodo plovo kritiniai komponentai yra:
1. Ryžiai,
2. Riebalai,
3. Morkos,
4. Kuminas
Kažkada kai buvau Turkijoje buvo nemažas nustebimas kai kavinėje pilaf buvo siūlomas kaip garnyras: be mėsos ir taip iš tolo ale vos ne vieni ryžiai, kur ne kur morka ir matyt nuo šafrano geltonumas. Kaip jau vėliau supratau, kad plovo samprata daug platesnė.
 Teko praėjusį savaitgaly pas draugus, prie šašlykų padaryti ryžių. Daug negudravau, savo dutch oven'ą (8l.) užkėliau ant šašlykinės, perdeginau riebalus ir sudėjau svogūnus:
plovas be mėsos

Supjausčiau morkas, na jeigu jau būti sąžiningu, tai sutarkavau didele tarka, bo neturėjau laiko. Kai jau svogūnai gražiai apskrudo sudėjau morkas:
Plovas be mėsos

Morkas apkepinau kartu su svogūnais ir užpyliau verdančiu vandeniu (galima ir šaltu, bet aš turėjau galimybę ir užsivirinti, taip tiesiog greičiau):


Tas ale zervakas pavirė apie pusvalandį, sudėjau prieskonius: kuminą, raugerškį, ciberžolę, baziliką ir sudėjau perplautus šaltame vandenyje ryžius (Galintos "Auksinius"). Ryžiams pasiekus tokią konsistenciją, kad viduje jau nebe kieti, padariau kauburėly viršuje, uždengiau dubenėliu ir užvožiau ketiniu dangčiu. Toliau tušinau ne ant ugnies, o suvyniojau į vilnony adijalą (turbūt pledas vadintų lietuvistai), kury išgelbėjau kažkada nuo žmonos kėslų išmesti, bo kandai apgraužė. Ir po val., kai šašlykai jau buvo iškepti išvyniojau, tai dangtį ranka buvo nuimti dar per karšta. Plovas gavosi nuostabus!!! 


O ir negalėjo kitaip gautis - kai darai su meile ir geroje kompanijoje, visada pavyksta!
Tags:

Lankinis šiltnamis ver.2
pozherukas
 Jau pavasarį pasidariau, bet vis žadu, bet taip ir neprisiruošiu sudėti aprašymo ir fotkių. Nor jau šiemet tai kaip ir neaktualu, bet kitiems ar dar kitiems metams tai tiks. Viskas prasidėjo nuo to, kad senas lankinis šiltnamis ver.1 neatlaikė ir sulūžo. kadangi vis tiek reikėjo kapitalinio remonto ir stiprinti konstrukciją, antra - žemės senoje vietoje jau 'pavargo', trečia - po šiluminės namų sistemos rekonstrukcijos atliko gero vamzdžio, ketvirta - turiu suvirinimo aparatą, kampinį šlifuoklį ir kitus reikalingus įrankius, pagal žodinius omnitel_building aprašymus nusprendžiau pasidaryti pernešamą rėminį-lankinį šiltnamį. Pirma pasidariau pagrindą, stačiakampis 3m x 3m. 50mm vamzdžio, plius papildomai kampus sutvirtinau metalinėmis juostomis, kad perkeliant būtų stipresnis:
Lankinio šiltnamio rėmas

Gerai, kad turėjau pagalbininką:
Pagalbininkas

Sekantis žingsnis buvo durų staktos, kadangi tą dieną neturėjau pagalbininko, tai turėjau vielomis padaryti prilaikymą ir kai padariau statmenai pagrindui, dar tas staktas laikinai privirinau armatūros gabaliukais:
Staktų prilaikymas

Paskutinis darbas buvo privirinti viršutinį skersinį ir padaryti standumo sutvirtinimus: nuo viršutinio skersinio metrinius vamzdžius į staktas, taip konstrukcija tapo ženkliai stabilesnę durų plokštumos atžvilgiu. Dar iš plonos armatūros buvo papildomai padaryti sutvirtinimai kraštiniams šiltnamio lankams, kad kai darai plėvelės įtempimą, kraštiniai lankai nesusispaustų. Kraštinius lankus prie armatūros pritvirtinau plastikinėmis sąsmaukomis:

 Kas 75cm privirinau 3/4 vamzdelius lankams užmauti. Lankus (5.5m x 50mm) apačioje pergręžiau ir prie pagrindo pritvirtinau aliuminiu laidu (3mm). Šiltnamio pagrindą galima nesunkiai pernešti dviese. Pernešus sudėjau likusius lankus, medines durų staktas:

 
Beliko uždėti polietileninę plėvelę:

That's all! Vėliau dar žemės buvo užvežtos daržui pakelti, tai plytos buvo pakeistos žemėmis.



Vitaminas
pozherukas

"1913m. lenkų kilmės biochemikas K.Funkas iš ryžių išskyrė kristalinę medžiagą, išgydančią beri-beri ligą. Šią medžiagą jis pavadino vitaminu (lot. vita - gyvybė; aminas - nes turi aminų grupę). Nuo to laiko visos šios grupės medžiagos laikomos vitaminais".
Ką aš galiu pasakyti - ryžiai yra vitaminai :).
p.s. jei tiksliau tai buvo išskirta iš ryžių apvalkalėlio (luobelės).

Tags:

Pramoninis "Risoto su faršu"
pozherukas
 Taip jau atsitiko šiandien, kad grįžome su žmona baisiai pavargę ir taip norėjosi ką greita užkasti, o nieko nebuvo. Net pusfabrikačių. Sakau davai ryžių pagaminsiu. Skaniai! Argumentas negaminti buvo železnas - noriu valgyti dabar, o ne po valandos. Prisiminiau, kad kažkadaise, ради эксперимента buvau nupirkęs Risotą puslitriuke:


Sudėtis: vanduo, ryžiai, morkos, jautiena 13%, svogūnai, kukurūzai, augalinis aliejus, salieras, paprika, druska 1.4%, prieskoniai (yra sojos baltymų).
Gamintojas: AS Salvest, Pollu 2, Tartu. EE
Neturėjau kantrybės pavirinti, kartu su sloinikiuku puode, tai mikrobangėj pasišildžiau, kaip ir rašo instrukcijoje. Tik šildžiau ant mažesnio galingumo, bet ilgesnį laiką. Na su risotu, skonis nieko bendra neturi, bet į valgyklinį plovą panašu. Kažką panašaus esu valgęs PITI kavinėj Kaune. Nesivelsiu į dideles analizes. Koks skirtumas ar šūdas labiau šūdesnis ar mažiau - tai vistiek šūdas. Teisybės dėlei galiu pasakyti, kad alkį gerai apmarino, bet nealkanas nevalgyčiau sekantį kartą. Esu valgęs ir prastesnių ale plovų, kuriuos duoda kavinėse.
Rizotas su faršu
Kainos, beja neprisimenu, bet pirkęs matyt prieš gerus metus. Pasitikrinau, kiek dar liko galiojimo - pasirodo dar metai :)
Anyway, radau keletą receptų, kaip pasterizuoti plovą arba zervaką. Ir kai tik jau pilnai įvaldysiu savo didįjį kazaną - perteklių vakuosiu ir dovanosiu geriems žmonės, draugams, komentatoriams ir etc.
Tags:

Plovas "Караван" restorane (Kijevas)
pozherukas
 Vis laiko nėra kada parašyti. Buvau prieš mėnesį Kijeve. Jau LT išsiaiškinau, kad vieną vakarienę galėsiu pasirinkti savo nuožiūra, tai pasiieškojau internete kur Kijeve galima rasti uzbekišką virtuvę. Sąrašas nebuvo mažas, bet pagal įvairių forumų rekomendacijas pasirinkau du lankytinus taškus "Шафран" ir "Караван". Pastarąjį buvo paprasčiau surasti:



Dėl viso pikto staliuką buvau rezervavęs iš karto, nors laisvų vietų buvo nemažai. Kadangi vienas kolega rūkantis, tai buvom rūkančių salėje. Aptarnaujantis personalas drabužiais su uzbekiškais motyvais. Palydėjo nuo durų iki vietos. Kadangi buvome tryse, tai paėmėm skirtingus plovus ir sriubas paragavimui. Meniu buvo bene šešių rūšių plovas. Išsirinkom tris: "Плов Навроз" (104гр.), "Плов Ташкент" (88гр.) ir "Плов Шовля" (63gгр.). Grįžęs namo nesugebėjau surasti Navros nuotraukos :(. Navros yra nacionalinė šventė, kurios metu daromas šis šventinis plovas. Aš kaip braliukas-lietuviukas nesiryšiu komentuoti uzbekiškų plovų duodamų uzbekiškame restorane. Galiu pasakyti tik tiek, kad jie buvo tikrai skanūs ir tikrai su devzira ryžiais, skania mėsa ir prieskoniais, kurie beja gerai jautėsi. Galiu pasidžiaugti, kad plovas, kurį pats pasidarau, tikrai nesusileidžia jų skoniui, tiek pagal kokybę, tiek pagal skonį :). Plovas Taškent - jau iš tų saldesnių plovų, bet ne toks kaip armėniški:



Trečias buvo Šavlia. Jei tiksliau, tai jau nėra plovas, tai košė, primenanti plovą, bet ne todėl, kad prastai pagamintas, o tiesiog tai paprastesnis ir greitesnis gaminimas. Bet irgi pakankamai gardi:


Sriubos beja buvo tikrai ne prastesnės, dievulis pakorotų, jei nebūčiau paėmęs Шурпа (73гр.). Tai jau kadangi plovo tris variantus paėmėm - tai ir sriubų tris skirtingus variantus. Tai komplekte buvo: Чучвара (51гр.) ир Хаш (53гр.). Jau ir dabar seilėmis springstu, kaip viskas buvo skanu. Tiek prieš maistą, tiek po jo paėmėm arbatos su uzbekiškų saldumynų rinkiniais:



Bandžiau įsiprašyti, kad virtuvę aprodytų, tai kelis kartus bėgiojo leidimo, bet galiausiai paaiškėjo, kad šef povaro jau nebuvo, todėl neįsileido :(. Vieta tikrai verta dėmesio. Teisybės dėlei turiu pasakyti, kad pirmiausia Kijeve nuėjau Борщ по украински suvalgyti, po to vakarienė buvo сало с цибулёй, o tik po to uzbekiški patiekalai...

Plovas "Armėnijoje"
pozherukas
 Kažkada seniai, jau šioje kavinėje-bare esu buvęs, kuri randasi prie Via_Baltikos, neprivažiavus keleto km. iki garliavos, važiuojant iš Marijampolės. Žinojau, kad čia yra armėniško plovo. Ir tikrai meniu toks patiekalas buvo. Na gerai, pasiskambinau prieš važiuodamas. Malonus moteriškas balsas patikino, kad plovo bus. Ir dar patikslino, kad plovas saldus. Jei ką. Matyt yra klientų, kurie nusivilia. Pradžiai suvalgėme po chašlamą su lavašu, o plovo teko luktelėti bene 10-15min. Laukti tikrai buvo verta:
Armėniškas plovas
Ryžiai labai skanūs ir gerai paruošti. Klausiau padavėjos, "ar ryžius vežatės patys", sako, "kad ne, vietinius naudoja". o tai sakau "kokius?". "Nesakysiu", sako, "Ar tik ne Auksinius"? "Na taip"... Sunku, aišku, buvo neatspėti...
Jaučiasi, kad ryžiai buvo ruošti atskirai, razinkos, abrikosai ir slyvos pašildyti keptuvėje, o vištiena pakepta irgi atskirai. Padažas tiesiog tradicinis pomidorų padažas. Apibendrinant - labai skanus plovas. Paėmiau dar ir kavos, kuri meniu parašyta armėniška. Panašu, kad kažkokia aromatizuota ir tiek. Bet padavėja pamiršo į sąskaitą pridėti. Ir maloniai nustebo, kai pasiteiravau kodėl nepriskaičiavo... 

Plovas Kauno "Delano"
pozherukas
Pataikiau ant dienos pietų Kauno Hyper Maximos "Delano" restorane (kavinėj?). Dienos pietų kaina pakankamai draugiška - 6.99lt., tačiau sriubos duoda vos ne kavos puodelio dydžio porciją, o plovo porcija pusiau su bėda. Iš karto pasiūlo ir garnyrą: kopūstų salotas arba burokėlių tarkuotų. Kompoto neduoda :( Plovas pats tikriausias obščiapitinis. Tikrai skani ryžių košė su mėsa. Morkų jaučiasi, ryžiai išskiriami, bet ne ploviniai. Plovinių prieskonių nesijaučia. Mėsa kiauliena, gana smulki, bet tikrai tušinta, bet ne kepta. Svogūnų neįžiūrėjau, bet įtariu, kad procese jie yra buvę. Apibendrinant visai padorus obščiapitinis plovas ir valgosi skaniai. Iki azietiško, deja toloka.
Delano plovas

Plovas "Kita Amerika"
pozherukas
Yra toks greito maisto restoranas "Kita Amerika", Draugystės 17, Kaune. Zabiegalkė, kaip zabiegalkė, tik bėda, kad akiniai rasoja kai iš lauko ateini, nors lauke net neminusas. Šiandien meniu buvo plovas (3.5lt./100gr.). Kadangi tai greito maisto užeiga - tai laukti nereikia :).
plovas "Kita Amerika"
Nebuvo atskirai kopūstų salotų - teko paimti burokėlių. O šiaip vertinant, įspūdis neblogas, ryžiai birūs, jaučiasi ir riebumo, matosi morkos, deja kumino nesijautė. Bet jausmas, kad pomidorų padažo ar bent pomidorų pastos mažos koncentracijos yra. Mėsa kiauliena smulkiai pjaustyta ir sausoka. Bendrai vertinant - gerai (bendrame Lietuvos kontekste). Tai matyt bene geriausias kaunietiškas variantas, nors iki bent kiek panašaus aziatiško ar naminio plovo dar toloka. O tai, kad skrandžio negraužia - jau geras ženklas :).


Plovas "PITI"
pozherukas
 Seniai žinojau, kad Kaune yra Kaukazietiškų patiekalų kavinė, prie Akių klinikų (Lazūnų g.19). Interjeras kaip ir niekuo neišsiskirianti kavinė ir tiek. Kaukazietiškus motyvus primena tik vienas paveikslas ant sienos.  Beveik prieš dešimtmetį ten buvo vienintelė vieta kur buvo galima Boržomi atsigerti. Bet tais laikais apie kaukazietiškus maisto skonio nuansus nelabai nutuokiau. Studentavimo laiku arba maisto nebuvo arba jis buvo labai skanus. Šį kart vizitas buvo su kita intencija. Meniu išdidžiai parašyta: Uzbekų plovas: Sudėtis: Ryžiai, aviena, zira, barbarisas.

Viskas butų faina: ryžiai tokie praiilginti ale basmati, aviena, netgi barbariso uogų radau. Zirą (kuminą) taip pat užjaučiau. Bet bėda ta, kad jis geriausiu atveju gamintas praėjusį savaitgalį, kadangi savaitgalis tai vėlinės, tai stopudovai V'adienio gamyba :(. Ir pagal smulkius pridegusius avienos gabaliukus galima spręsti, kad tai likučiai išgramdyti iš puodo... Tai nekaip nuteikė... Deja vertinti galima tik patenkinamai, norint paskanauti reiktų matyt pasiskambinti ir pasitikslinti, kada plovas bus gaminamas: +37037794606, +37068346966. Ir kaina, beja ne tokia jau user friendly: 18.90lt
Charčio geriau atrodė:

Aštrus, bet pagal išvaizdą labiau primenantis rugštynes.,

?

Log in